Vr 30 juni: “Keti Koti lezing” Iman Sprenger en Aanschuiftafel
30 juni opent BijRandolf haar deuren in het Graanhuis (aan de Engweg 2a in Driebergen) voor een bijzondere avond rond eten en beleven van de Surinaamse cultuur!
Op 1 juli 2023 is het 160 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft in Suriname en de Antillen. De
bijbehorende viering “Keti Koti=verbreek de ketens” wordt al jaren op vele plekken in Nederland gevierd. Op vrijdag 30 juni vieren we dat ook in Driebergen ‘Bij Randolf” met een bijzondere lezing van de schrijver Iman Sprenger. Iman heeft een roman geschreven “Bijlhout en Bakkeljauw” die zich afspeelt in Suriname en geïnspireerd is door zijn eigen familiegeschiedenis. Iman Sprenger is ingenieur en antropoloog en verbleef meerdere periodes in Suriname. In het boek vertelt hij een persoonlijk verhaal over zijn zoektocht naar het heden en verleden van de slavernij aan de hand van de daden van zijn voorouders en zijn roman.
Voorafgaand aan de lezing is er een maaltijd aan een aanschuiftafel. Ik serveer dan ‘Heri Heri’, een heerlijk gerecht met bakkeljauw, bakbanaan en zoete aardappel dat traditioneel met Keti Koti gegeten wordt. Geen afhaal dus deze dag!
Voor de lezing en/of het eten moet je je aanmelden. Deelname aan de lezing is gratis, voor het eten en drinken wordt een vergoeding gevraagd. Het belooft een interessante en boeiende avond te worden dus meld je snel hieronder aan want vol is vol!
Programma
- 18:45 uur: Inloop
- 19:00 uur: Welkomstwoord door Randolf en start maaltijd
- 19:45 uur: Lezing door Iman Sprenger
- 20:30 uur: Vragen
- Rond 20.45 uur: Borrel
Meld je hier aan
Je kunt je niet meer aanmelden voor dit evenement want we hebben het maximaal aantal deelnemers bereikt. De keuken is gesloten voor afhaalmaaltijden.
Meer informatie:
Iman Sprenger deed onderzoek in Nederlandse archieven en in Suriname nadat hij ontdekte dat zijn Zeeuwse voorouders met hun achttiende-eeuwse rederij Spoors & Sprenger veel geld verdienden met de op slavernij gebaseerde koloniale handel. Zijn voorouders bezaten plantages in Suriname en Guyana en handelden in tot slaafgemaakten. Zij genoten van het goede leven in hun deftige Middelburgse huizen en hun buitenplaats bij Domburg. Aan niets was te merken dat zij het systeem van koloniale slavernij veroordeelden, er werd nooit over geschreven of gesproken. Zijn nog levende familieleden wisten van niets. Terwijl in Suriname, zo merkte hij tijdens een verblijf van enkele maanden op een voormalige plantage, de gevolgen van de slavernij nog duidelijk merkbaar zijn, net zoals hier in Nederland, tenminste voor wie goed kijkt.
Wat kun je doen als je ontdekt dat je familie ooit rijk werd van de slavernij? Iman Sprenger besloot iets terug te doen in Suriname en schreef de roman Bijlhout en Bakkeljauw over de koloniale geschiedenis, plantages, slavernij en moraliteit. Het verhaal volgt antropoloog Ivo Tholen van Vlissingen nadat hij onverwachts geconfronteerd wordt met het ontslag van de leidende onderzoekster uit zijn team, Eva Spoors. In de veldnotities van Eva leest Ivo verontrustende berichten. Hij reist naar de plantage waar zij onderzoek deed en ontdekt dat Eva verwikkeld is geraakt in een conflict over erfschuld en dat haar voorouders veel geld verdienden aan de slaveneconomie.
Iman Sprenger vertelt een persoonlijk verhaal over zijn zoektocht naar het heden en verleden van de slavernij aan de hand van de daden van zijn voorouders en zijn roman.