Terugblik Keti Koti lezing Iman Sprenger 30 juni

Over de avond

Op vrijdag 30 juni 2023 was er een bijzondere bijeenkomst in de kookstudio in het kader van de viering van Keti Koti, afschaffing van de slavernij (160 jaar geleden). Schrijver Iman Sprenger gaf een lezing over zijn boek ‘Bijlhout en Bakkeljauw’. Het boek vertelt in een roman vorm het verhaal van de schrijver die achter zijn familie geschiedenis in relatie tot slavenhandel en bezit komt. Vooraf aten we Her Heri, een traditionele maaltijd uit de slavernij tijd met bakkeljauw.

Over de lezing

Er was ruime belangstelling voor de avond, volle bak met meer dan 45 geïnteresseerden. Na de gezellige en lekkere maaltijd met geanimeerde gesprekken tussen de verschillende gasten, werden met vereende krachten de tafels aan de kant geschoven voor het verhaal van Iman.

Iman ontdekte rond zijn zestigste dat zijn voorouders uit Zeeland een paar eeuwen geleden veel geld verdienden aan de slaveneconomie. Hij kwam erachter nadat hij nota bene zelf een tijdje in Suriname verbleven had en les had gegeven op de universiteit. Hoewel opgeleid als ingenieur, was zijn interesse gewekt en besloot hij alsnog een studie antropologie te volgen en op onderzoek uit te gaan. Daarbij verbleef hij op een van de plantages van zijn voorouders. In zijn boek ‘Bijlhout en Bakkeljauw’ vertelt hij in roman vorm hierover en gaat in op vele aspecten van de slavernij, maar ook het zwarte verzet, prestige en witte erfschuld.

In het boek ziet antropoloog Ivo Tholen van Vlissingen zijn faculteit in gevaar komen nadat de leidende onderzoekster uit zijn team, Eva Spoors, onverwacht ontslag neemt en verdwijnt. Hij vindt in haar veldnotities haar aantekeningen die gaan over sporen van slavernij onder de bewoners van een plantage in een vroegere West-Indische kolonie. Hij maakt zich zorgen en besluit om naar die plantage af te reizen. Daar merkt hij dat Eva betrokken raakte in een conflict dat teruggaat tot aan de tijd van de afschaffing van de slavernij en probeert hij te begrijpen welke ideeën en gedragspatronen leidden tot ons wrede koloniale verleden.

Iman vertelde een eerlijk, boeiend en ook pijnlijk verhaal over hoe het is om nazaat te zijn van een familie met plantagehouders en bezit van tot slaafgemaakten in Suriname. Ook ik (Randolf) vertelde over mijn geschiedenis (voor zover bekend) met voorouders van tot slaafgemaakten, contractarbeiders en plantagehouders. Het werd een gesprek waarin emotie getoond werd maar ook verbinding voor nu en de toekomst voelbaar was en werd uitgesproken. Dit was ook te merken bij de aanwezigen die velen vragen stelden en geraakt waren door beide verhalen. Na afloop was er een borrel en gelegenheid om het boek te kopen, wat door velen werd gedaan. Het was een bijzondere, verbindende en leerzame avond en er volgt zeker nog een vervolg hierop. Houd daarvoor de website en social media in de gaten.