Vrijdag 28 juni: Keti Koti: Aanschuiftafel en lezing over de rol van de betrokkenheid van de Utrechtse Heuvelrug bij de transatlantische slavernij

In het kader van de Keti Koti viering – de herdenking van de afschaffing van de slavernij – op 1 juli, organiseer ik op vrijdag 28 juni weer een bijzondere avond. Het is op 1 juli 2024 161 jaar geleden dat de slavernij in Suriname en op de Antillen werd afgeschaft. Dit wordt op veel plekken in Nederland gevierd met een Heri Heri maaltijd bestaande uit bakkeljauw, zoete aardappel, bakbanaan , cassave en kouseband. Naast dit feestelijke moment kijken we ook terug naar de geschiedenis en dit jaar naar onze eigen lokale regio.

Wellicht wist je niet dat ook de Utrechtse Heuvelrug en omgeving actief betrokken zijn geweest bij de transatlantische slavernij? Hoe die betrokkenheid is geweest en welke rol lokale families hierin gehad hebben, vertelt Max Cremer jullie. Daarna is er een gesprek met Henrick van Asch van Wijck van de Insinger Stichting over ondermeer de betrokkenheid van de Van Asch van Wijck familie bij slavernij en het onderzoek dat er vanuit de Insinger stichting hiernaar is gedaan en hoe ze nu verder gaan. Wil je meer weten over de geschiedenis van onze regio en hoe de link is met ondermeer de transatlantische slavernij meld je dan aan voor deze avond. Het wordt een avond vol interessante verhalen en wat mij betreft verbindende gesprekken over ons gezamenlijke verleden.

Programma:

Er is uiteraard voldoende ruimte voor het stellen van vragen. We sluiten de avond af met een gezellige borrel.


Meld je even aan voor deze bijzondere avond. Samen ontdekken we een belangrijk stuk van onze geschiedenis. Het aantal plaatsen is beperkt. De ‘Heri Heri’ maaltijd kost EUR11,95. Bier en wijn EUR4 en koffie, thee en fris EUR3. Dit kan ter plekke worden afgerekend.

Voor de avond kun je je niet meer aanmelden. We hebben het maximum aantal plekken bereikt.

Voor meer achtergrond informatie lees het artikel (pag 16-17) dat ik geschreven heb voor het blad “Rondom Kerk” voor het juni 2024 nummer.

Locatie:
Bij Randolf, Engweg 2A, Driebergen

Tot dan!

Groeten,
Randolf ter Haar / Bij Randolf