(Food Bite #1) Jamaica food trip!

Naar Jamaica gaan was altijd al een droom van mij en Jacqueline. En dat is zeker nog iets dat we een keer samen gaan doen maar nu had ik een missie! De vegan keuken van Jamaica ontdekken!

Dat Jamaica (ook) een vegan keuken heeft is niet breed bekend. De Caribische eilanden staan toch vooral bekend om veel gerechten met vlees of vis. Hoe kom ik er dan bij dat daar ook vegan gerechten te vinden zijn en waarom zou ik dat eigenlijk willen? Om het laatste eerst te beantwoorden, dat wil ik omdat veel gerechten die ik maak prima zonder vlees of vis te maken zijn zonder dat ze iets aan smaak verliezen en daardoor ben ik nieuwsgierig geworden naar wat er nog meer te vinden is in mijn regio. Bovendien is het gezond. En waarom dan Jamaica? Ik kwam er achter dat de Rastafaris, een bevolkingsgroep in Jamaica, vegan eet. Vanuit hun leefovertuiging dat alles puur moet zijn.

En daar begon ik mijn reis in Montego Bay Jamaica. Aankomst zonder koffer! Ergens in Amerika blijven liggen. Een ongemakkelijk begin van de reis maar met hulp van de verhuurder van de airbnb binnen een paar dagen weer terecht.

Ik wilde zoveel mogelijk van het lokale eten proeven en ik moet zeggen dat ik aan het begin niet zo enthousiast was. De vegan eetplekken waar ik terecht kwam waren fantasieloos en niet bijzonder wat smaak betreft. Ik moest verder op zoek en met mijn koffer in bezit was het tijd om te vertrekken uit Montego Bay. Toch te toeristisch voor mij. Autootje gehuurd en rijdend aan de linkerkant van de weg, voormalige Engelse kolonie, vertrokken langs de noordkant van het eiland naar St Ann. Dromerige plaatsjes en mooie stranden en vooral overdadig aan tropisch fruit, groenten en kruiden overal waar je bent in de natuur. Ik overnacht in de bergen van St Ann en voel me echt in Jamaica. Overal zie ik tropisch fruit, groenten en kruiden en mijn hoofd draait overuren wat ik daar allemaal mee kan doen! ‘S nachts alleen de cicaden en boomkikkers die geluid maken. Rust.

Mijn ontbijt wordt door een Jamaicaanse kok gemaakt en ze maakt traditionele gerechten voor me die zelfs voor mij stevig zijn. Ze maakt Ackee & Saltfish voor me, ‘Jamaica’s National Dish’. Ackee is eigenlijk een vrucht en bovendien giftig indien niet rijp. Klaargemaakt heeft het qua structuur het meest weg van roerbakei. En dan saltfish (=bakkeljauw) erbij met gekookte groene en gele bakbanaan en paar dumplings (gekookt deeg) met yam (soort aardappel) en zoete aardappel. Geen kruiden toegevoegd.

Ze maakt ook ‘Jamaican rundown’ voor me. Een gerecht met in kokosmelk bereidde gepekeld makreel met banaan,dumplings, yams en sweet potato. Best heftig op de vroege ochtend!

Ik kom op mn zoektocht naar vegan eten terecht bij The Plantry en maak kennis met een jongedame Danielle die vegan cooking en food predikt. Het is smaakvol en ik besluit bij haar in de leer te gaan. Ik maak onder haar leiding een heerlijk vegan menu voor haar en haar vriendinnen en gelukkig viel het in de smaak.

De inspiratie is aan het komen en ik ga dieper de heuvels van Jamaica in om bij ‘Stush in the bush’ een ‘complete vegan experience’ te ondergaan. Het Jamaican vegan gevoel is aan het komen en ik kijk uit naar mijn volgende ervaring. Maar daar over meer in de volgende Food-Bite!

Wil je je aanmelden voor een kookworkshop Jamaicaans Caribisch koken op 20 april? Meld je dan via onderstaande contactformulier en ik neem spoedig contact met je. De kosten zijn EUR65 pp excl drankjes.