4 juni: Keuze uit 1) Pom! (Surinaamse ovenschotel) 2) Roti in een heerlijke masala, kouseband, aardappel, ei en kip of kikkererwten

Pom! (Surinaamse ovenschotel)

“Pom-pomperdepompom Pom-pomperdepompom” Je hebt het vast wel eens iemand horen zeggen toen hij of zij aan wilde geven hoe een bepaald liedje ging. Herken je dat? Misschien doe je het zelf wel! Anyway, dit heeft niets te maken met het gerecht van deze week. Behalve dan dat het woord ‘pom’ er heel veel in voor komt en ik er nu gewoon aan moet denken! Ha ha!

Pom is een Surinaamse Ovenschotel en is allereerst heerlijk al zeg ik het zelf. Het wordt in Suriname en de Antillen op feestelijke moment gegeten. En andersom, als het gegeten wordt dan wordt het vanzelf een feest! Hoe vaak ik niet heb gehoord “Heb je Pom gemaakt? Breng me een stuk!”

Het is een van oorsprong Joods gerecht en door de komst van de Joden naar Suriname getransformeerd tot het Creools Joodse gerecht wat het nu is. Het hoofdingrediënt is de pomtayer wortel die in Suriname groeit en die in geraspte vorm wordt toegevoegd. Hoe het proeft laat zich moeilijk omschrijven, maar ik heb vaak gehoord dat men het verrassend, zacht, zoet-zuur-pittig vond maar bovenal verslavend lekker. Eet het met dampende witte rijst en als je nog over hebt de volgende dag op een warm pistoletje! Aj aj jaaj! Wat lekker. Maar oordeel zelf, give it a try.

Het wordt standaard met kip gemaakt maar ik maak ook een deel vegetarisch. Geef bij je bestelling even aan of je de non-veg of veg variant wilt.

Ik heb drie dagen nodig om het te bereiden en maak daarom een beperkte hoeveelheid. Doe je ogen even dicht en waan jezelf even in Suriname of Curaçao zittend onder een palmboom met de zon op je gezicht. Hoe lekker kan dat zijn ;-)

Surinaamse Roti in een heerlijke masala, kouseband, aardappel, ei en kip of kikkererwten

De Surinaamse roti is bij velen bekend en ook deze week kun je hier weer uit kiezen. Met kip of kikkererwten. De keuze is aan jou. In wederom een heerlijke masala saus en geserveerd met kouseband, aardappel en ei. Hmmmm!