1 juli 2024: Keti Koti

Vandaag is het 161 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen. De datum van 1 juli 1863 herdenken we als dag van de Emancipatie (bevrijding) en de dag waarop de Ketens werden verbroken (Keti Koti). Dat het verleden leeft maar ook zijn doorwerking heeft in het heden, hebben we afgelopen vrijdag 28 juni uitgebreid besproken tijdens een bijeenkomst in mijn kookstudio. Met ruim 52 belangstellende is gesproken over de zichtbare en voelbare erfenis van ons transatlantische slavernij verleden. Veel kastelen, landgoederen en landhuizen in onze directe omgeving komen voort uit vermogens die zijn vergaard met inkomsten uit transatlantische slavernij. Max Cremer en Henrick van Asch van Wijck vertelden hierover en hoe zij bij dit thema betrokken zijn. Een uitgebreid verslag volgt.

Ook de landelijke media besteedde aandacht aan dit onderwerp. In de zaterdag editie van Trouw staat een artikel en interview met Max Cremer en mij over het zichtbare slavernij verleden in onze regio.

Meer kennis leidt tot meer inzicht. Een stap is weer gezet. Het is immers een geschiedenis van ons allemaal. Dat blijkt maar weer. Een fijne dag en een goede week. Bon Siman.